Leran formas till en mindre skål på drejskivan.

Beskickning av mugg. 

Mönster karvas ut på en liten blomkruka. Denna kommer efter bränning att få en mörklblå färg.

Blåmönstrade muggar glaseras med en vit glasyr. Det är först efter glasyrbränningen som den mörkblåa färgen syns.

Tillverkningen av min keramik

Tillverkningen av keramik är en tidskrävande process med många olika moment men det är en process jag gillar. Jag älskar att arbeta med keramik på grund av variationen och de olika momenten i arbetet. Jag älskar att komma med nya idéer kring nya designer på muggar och att jag själv kan förverkliga dessa. Dessutom uppskattar jag verkligen handgjorda föremål i keramik för jag vet att bakom varje mugg har det lagts ned mycket tid och kraft för att få fram det uttryck och känsla som just den muggen har. 

Hur lång tid det tar att skapa ett färdigt föremål i keramik är en av de vanligaste frågorna jag får. En fråga som nästan är omöjlig att besvara på grund av att tillverkningen består av så många olika  moment. Nedan beskriver jag några av stegen i processen där en klump lera blir till ett färdigt alster i keramik för att du ska kunna få en större förståelse kring arbetet bakom varje föremål. 

  • ​​​Det första steget är att knåda luften ur leran för att den ska bli drejbar. Om luftbubblorna inte knådas ut ökar risken för att alstren spricker i senare bränningar. Jag drejar sedan, det vill säga formar lerklumpen på en snurrandre drejskiva. Leran får sedan torka. Hur länge beror på temperatur och luftfuktighet men ofta brukar leran torka ett dygn. 
  • Nästa steg är beskickning av alstret. Det drejade föremålet vänds då upp och ner och placeras på drejskivan. Bottnen jämnas sedan ut med hjälp av ett verktyg.
  • Efter att jag beskickat alstern får de torka ett litet tag och sedan är det dags för olika typer av dekorationer. Både mina blå och mina vita mönster karvar jag ut för hand. Min blåmönstrade keramik dekorerar jag genom att jag först lägger på ett lager med blå färg. Sedan karvar jag ut de vita linjerna för hand med ett verktyg. Den vitmönstrade keramiken karvar jag ut direkt med ett annat verktyg. Muggar får sedan handtag. Muggen torkas sedan långsamt under lite plast för att minska risken för att handtaget ska lossna under torkningen. 
  • Föremålen får sedan torka tills jag har tillräckligt många alster för att kunna fylla en ugn eller tills föremålen är helt torra. Sedan packas ugnen och den första bränningen körs. Föremålen bränns i ca 900 grader i en så kallad skröjbränning, en bränning som ungefär tar ett dygn. 
  • När föremålen svalnat är det dags för glasering och nu dekoreras även vissa av mina alster. Mina melerade askar får exempelvis ett extra lager med en färgglad glasyr för att få fram de melerande mönstrena. 
  • Till sist bräns leralstern i en glasyrbränning och blir till färdig keramik. I denna bränningen går temperaturen upp till ca 1230 grader. Den höga temperaturen och mitt val att använda stengodslera gör min keramik extra hållbar och den tål därför både diskmaskin och micro. Denna bränningen tar precis som skröjbränningen ca 1 dygn innan keramiken är färdig att lastas ut. 

Om du vill se fler bilder eller videos på när jag tillverkar min keramik kan du följa mig på instagram. Där lägger jag ut bilder och videos både när jag drejar, beskickar och dekorerar min keramik. 
Instagram: https://www.instagram.com/andreakarlssonkeramik/
 

Helt färdiga muggar med olika typer av dekorationer.